neděle 4. března 2012

U dvou chromejch

Dnešní dopolední seance jasně prokázala, že nejsme žádná Kachní líheň, ale naše dílna, by se měla jmenovat podle názvu tohoto příspěvku. Včera jsem chvíli kopal na zahradě zeminu a následkem toho, jsem svoji bederní páteř opět dostal do stavu prvního dne expedice No Frost**. To znamená, že mi nedělá potíž sedět, ležet, nebo i nějakou dobu stát. Ovšem jakýkoli pohyb mezi těmito povolenými pozicemi (tedy zejména přechod z jedné do druhé), mě odnáší na vlastní oceán bolesti, po kterém se plavím bez kompasu a mapy. Čili netuším, kdy to skončí. O Honzových zádech už se taky nemá smysl nějak rozšiřovat, takže jsme museli vypadat opravdu elegantně.


Oboustranně olaminované dno odpočívá u stropu. 

Což ovšem nijak nebránilo tomu, abychom se nemohli věnovat lodi. Nejprve jsme "pracovali hrotem tužky". Na to jsme si přizvali experta z Doubravice - tátu. [Dodatečně ještě jednou všechno nejlepší k narozeninám!!] Ačkoli se tedy po první dvě hodiny v dílně fyzicky neudálo téměř nic, sešrotovali jsme další postup v hlavách a pohádali se o řešení límce kokpitu, deklů na palubu a mnohé další. A výsledkem je, že víme co a jak a pokračujeme opět sjednoceni a posíleni.

Ohledně deklů jsme se klesli tak hluboko, že jsme i otevřeli návod ke stavbě lodě (!) a nakonec to uděláme podle autora. Ačkoli nám svojí složitou angličtinou (vždycky jsem si myslel, že těsnění je sealing, ode dneška vím, že je to gasket) kladl tuhý odpor, přeci jen jsme to nakonec pochopili a uděláme to tak, jak navrhuje. Pevně věřím, že to bude těsnit.


Koumáme, jak to udělat.

Abychom alespoň trochu pokročili, připravili jsme si palubu na položení poslední vrstvy tkaniny. To znamená, že jsme ji z vnitřní strany vyfiletovali. Během týdne ji snad přebrousím a položíme poslední vrstvu. Pak nás čeká límec kokpitu a nakonec uděláme ty dekly. Až bude paluba sakumprdum hotová, vlepíme do dna skeg a průvlaky na špagáty na nošení lodě a můžeme to slepit dohromady! Už aby to bylo.

Maskování pro další filetaci.


Dnešní zápis je bez obrázků, protože jsme oba chodili shrbení a vypadali hrozně (ne že by to snad jindy bylo lepší). Taky je to proto, že fotek filetace už máme dost, a hlavně proto, že jsem si nevzal foťák. 


Takže změna - fotky tentokrát dělal táta. Proto jsou dodatečně připojeny.