pátek 7. října 2011

Kurz SRC - vysílačka pro seakayakáře

A je to tady - grónská akademie vyhlásila pořádání kurzu spojeného se získáním licence (tedy pokud projdete testem) pro ovládání VHF vysílačky.

Licence je britská a je podle mého nejlepšího vědomí a svědomí jediná alespoň trochu platná. Potíž s přenosnými vysílačkami, tedy s těmi, které používáme, či měli bychom používat, je že jsou poměrně nové a evropští zákonodárci mají jiné starosti, než zachraňovat životy potrhlých kajakářů. K licenci se dá (zdarma) získat i „techničák“ na vysílačku, oficiálně je platný pouze v britských vodách. Jenže lepší papír k sehnání není, takže si myslím, že je to řešení dobré. Brzy vyjde na www.seakayaker.cz článek, ale tohle shrnutí by Vám k rozhodnutí, zda se účastnit mohlo stačit. Podle mě se s tím dá jezdit téměř všude, kromě ČR, tedy já to tak dělám.

Informace ke kurzu:

Termín: sobota 3.12.2011 v Českách Budějovicích (prostory upřesním, asi to bude v Akademii věd)
Cena: dostali jsme 500,- slevu, takže je to 2.490 Kč/os, plus poplatek RYA 900,- Kč/os
Nutné znalosti:
·         angličina – čím víc umíte, tím líp. Ale na druhou stranu test bude v češtině a na moři se v nejhorším dovoláte pomoci jen mačkáním tlačítek na vysílačce. Takže vám stačí i omezená znalost.
·         spellování a základní výrazy – na vyžádání zašlu mailem
·         anglické číslovky, bylo by fajn, kdybyste uměli počítat do stovky (abyste mj. mohli ohlásit svou polohu, číslo lodě atd.)
·         připravte se každý jméno své lodě a naučte se ho spelovat nazpaměť, ať si ho nevymýšlíte v průběhu kurzu
Vybavení: sebou si vemte tužku a papír, skripta dostanete na místě a těm, kdo se přihlásí pošlu něco mailem předem.

Dejte mi prosím vědět, zda se chcete účastnit. A pozor, kurz je jen pro 10 lidí, tak moc neváhejte!! Opět bude rozhodovat pořadí přihlášek, jak mi dojdou do mailu. Pokud víte o někom dalším, kdo by mohl mít zájem, pošlete mu informaci.