neděle 23. ledna 2011

Stavba překližkového kajaku - díl 3 - boky a paluba poprvé

Dnešní seanci jsme s Honzou a Markétou zahájili přistehováním boků. V podstatě jsme pokračovali naprosto stejně, jako minule. To znamená: nasadit překližku, pomocí nože vyladit místo spoje dna a boku (aby na sobě ležely obě překližky hrankou), stáhnout drát a občas spoj zakápnout tavným lepidlem. Kolem oběda jsme byli hotoví a loď překvapivě dobře drží pohromadě.

Markéta poprvé vzala svou loď do rukou 

Pak nastala složitější část dne. Protože jsou žebra přeci jen o něco málo větší než by měla být a také proto, že se nám nepovedlo boky všude mít správně vysoko, vznikla nám mezi dnem a palubou mezera. Rozhodli jsme se tedy, že celou palubu postavíme o zhruba 4mm výš a až budeme mít palubu i dno olaminované a vyndáme žebra, tak paluba na boky sedne jak má.

Dobře patrná mezera mezi boky a palubou

Po celé odpoledne jsme pak drátkovali jednotlivé díly paluby k sobě. Nejsložitějším místem je pochopitelně spoj v ose lodi. Na místech kde vnitřní díly končí uvnitř delších dílů vznikají nepěkné mezery. Proto tento spoj s největší pravděpodobností nakonec překryjeme tmavým pruhem. Na naši obranu dodávám, že se zdá, že nejsou správně ani "střihy", podle kterých jsme díly řezali.

Za první řadou drátků je patrná mezera

Na závěr dne jsme utáhli drátky na zadní části paluby a na příště nám zbývá ještě předek.

Téměř hotová záď 

Nakonec jsme ještě udělali pár záběrů a pro dnešek padla.

Ta bude pěkná!