neděle 27. listopadu 2011

Ranně zimní maraton

Protože se termín druhého ročníku expedice No Frost ("Zima je jen pocit") nezadržitelně blíží, bylo rozhodnuto, že vyzkoušíme, co jsme se od loňska naučili. A proto jsme dlouho čekali, až bude stát počasí za starou belu a v sobotu 26.11.11 spolu s Honzou vyrazili na Lipno.

Kompletní výprava - Charon, Triena, Honza a já

A vyšlo nám to báječně! Lodě jsme skládali z auta při teplotě kolem 5°C, kolem mlha - nebo mračno (kdo to má poznat) a když jsme na Radslavi míjeli jediného rybáře na Lipně, pokřikoval na nás oplzlé poznámky o tom, co všechno nám zmrzne. Ale kajakování v zimě má hodně do sebe - my jsme opáčili co všechno nechytí a jeli směle dál, vpřed, do bílého nebezpečí.

Podzim už asi končí

Za Vltavicí jsme odbočili doleva a poobědvali. Podával se horký čaj a k němu nepřekonatelná gulášová polévka nadívaná čtyřmi kusy dietního párku (děkujeme Helence!). Po krátké pauze nastupujeme do lodí a jede se dál, kolem opuštěných Hruštic a ztichlých Lojzovek, za blouznění o termálních koupelích.

Pohoda za Vltavicí

Za Frymburkem naše srdce poskočila! Ano, na loukách kolem Výtoně (Zátoně? Já si to furt pletu...) je sníh! To se to pak jede, když člověk ví, že někde kolem bude v noci spát (stan zůstal doma.) Pak přišla Honzova vysněná chvíle - poprvé v životě dojel až ke krásce ve vodě, která mě poprvé vystrašila letos na jaře. To bylo líbání a objímání!

Honza a jeho kráska

Ale to už jsme vjížděli do poslední části Lipna u Lipna. K hrázi to jelo jak z kopce. Rozfoukal se totiž slušný vítr, ovšem, když ho máte v zádech, tak si toho tolik nevšimnete. Zato když jsme u hráze spořádali řízky od Pavly (taktéž děkujeme) a otočili se zpátky, trochu nás přešel úsměv.

Brrr.

Začínala padat tma a ty čtyři kilometry proti větru a padající mlze stály za to. Naštěstí před Frymburkem se vítr uklidnil a tak jsme se rozhodli, že přenocujeme naproti Lojzovkám, což se nám po dvaceti minutách, za úplné tmy podařilo.

Honza přijíždí do vyhlédnuté zátoky.

Roztopili jsme si oheň, udělali kuřecí maso s omáčkou a rýží a pak zkoušeli, o kolik stoupne teploty vody v Lipně, když do něj naházíme rozpálené kameny od ohniště. Nezvedla se ani o fous a tak jsme zklamaně zalezli do nových, teplých (!!!) spacáků a spali až do rána.

Lávové kameny - model Lipno 11

Sluníčko se začalo o něco snažit kolem sedmé, ale nad obzor se vyhouplo až v 08:01. Nečekali jsme a vylezli z pelechů taky. Posnídali jsme kajakářské piškoty a vyrazili proti sílícímu větru. Odhaduju, že kolem Vltavice to mohlo mít až 15 m/s a na zbrusu novém Charonovi jsem udělal při surfování nový osobák: 14,7 km/h!

Vlny a vítr - to je přesně to, co potřebuju ke štěstí já i Charon!

Seznali jsme, že vybavení je až na malé drobnosti v dobré kondici a rozhodli se, že vše ukončíme zavčasu. Proto jsme po poledni přistáli u Černé po 42,4 kilometrech, naprosto spokojení s průběhem letošního asi už posledního maratónu.

Kompletní fotogalerie: 
https://picasaweb.google.com/100885683674583509191/LipenskyMaraton