neděle 27. ledna 2013

Kachní líheň opět ožívá

Je to zase tady! Po měsíčním ischiasovém výpadku máme zase roupy. Proto jsme s Honzou podnikli výpravu do notně již zaprášené Kachní líhně, abychom provedli inventuru rozjetých projektů, materiálu a sil a naplánovali, co všechno letos v dílně podnikneme.

Nejprve tedy, co za námi z loňska zůstalo. Udělali jsme několik pádel a na spoustu dalších máme připravené polotovary. Pro zlepšení výroby máme teď v záloze další tajnou zbraň,ale nechci to tu ještě rozkecat, protože s tím budeme potřebovat pomoc.


Překližkáč visí u stropu

V dubnu 2012 jsme ke stropu pověsili nedokončenou The Slutty Pumpkin - překližkový kajak. Došli jsme do fáze, kdy máme hotové dno a palubu a teď nás čekají "drobnosti" - kokpit, dekly na komory a kompletace lodě. Nechce se nám to nějak bastlit, a tak jsme se rozhodli, že trochu zlepšíme svoje znalosti. Další pokračování tohoto příběhu bude někdy po květnu 2013.

Na konec roku 2012 jsme měli naplánovanou hromadnou stavbu skin-on-frame lodí. Měly to být 3 dětské a jeden "dospělácký" kajak. Ale kvůli již zmíněným porouchaným zádům a taky kvůli tomu, že dřevo dorazilo (jako tradičně) pozdě, jsme tuto akci odpískali. Mezitím se ale ohlásili ještě dva zájemci. Ti jsou naštěstí z Budějovic, takže to vypadá, že po práci přeci jen 3 dětské kajaky postavíme. 


Vlevo skoro hotové pádlo,
vpravo dříví na 2 dětské kajaky

A právě proto jsme dneska s Honzou nejprve dvě hodiny přebírali otýpky nařezaných latí a popisovali je, abychom příště věděli na co jsou určené. Pak jsme udělali čtyři hromádky: pro Lukáše, pro Brčka, pro Markýze a do skladu. A teď se může začít.

Našlo jsme laťky, ze kterých jsme se rozhodli slepit "masiky". To jsou palubníky, tedy nosníky, které jsou kolmo na osu lodě přímo před jejím kokpitem. Aby se pod ně vešly nohy, jsou prohnuté. Pro eskimáky mají téměř mystický význam - a když si vzpomenu, jak jsem ten svůj pižlal z ohromného ohnutého kusu dřeva, docela je chápu. Ovšem pro účely dětských lodí jsme se rozhodli jít cestou nejmenšího odporu a sestrojili "masikátor" - přípravek, na kterém je lepíme ze tří lajsniček.


Masikátor a jeho spoluautor Honza



A pak zazvonil konec a příští pracovní odpoledne slavnostně odstartujeme stavbu 3 dětských tradičních kajaků skin-on-frame. Pro toho, kdo netuší oč jde, je to stavba lodí v duchu původních postupů, jak inuité stavěli svoje původní kajaky. Jediný rozdíl je v tom, že budeme potahovat plátnem, nikoli kůží. Více o stavbě najdete tady.