neděle 26. února 2012

Stavba překližkového kajaku - díl 8 - zlepšujeme se!

Dneska nám s Honzou trochu povyrostlo sebevědomí. První vrstvu tkaniny jsme pokládali s odborníkem ohromné velikosti (Vojta měří přes dva metry). Pak jsme ze strachu, že nebudeme stíhat, přizvali Zdendu. No a třetí pokus, který máme právě šťastně za sebou, jsme už plácali sami dva.

Dno už je oranžové z obou stran.


A šlo nám to kupodivu pěkně od ruky! Nejprve jsme dno vyčistili - vyluxovali (neděle je pro luxování jako stvořená!), pak jsme ho vyklepali a nakonec ještě vytřeli hadrem s ředidlem. Následovala pečlivá příprava - na ponk jsme položili ochrannou překližku a do kelímků si připravili dávky pryskyřice (zatím bez tužidla). To jsme tedy trochu přehnali, dali jsme si do kelímků po 200 a pak 2x 400g. Těch 400 se míchat nedá, je to moc, což jsme ale zjistili až později.

Pak jsme nastřihali tkaninu. Na místa, kde předpokládáme větší zatížení (kolem přepážek), jsme nachystali dva pruhy karbonu (40 cm vepředu a 30 cm vzadu.) Nakonec jsme odtočili pruh skelné tkaniny (délka lodě + cca. 50 cm.)

Následovalo míchání první várky (200g) a nasycení pásů karbonu. Tady jsme měli udělat ještě jednu věc - po jejich položení, jsme je měli zastřihnout. My jsme je nechali viset přes boky lodě, což vedlo k tomu, že se nám nadzvedávaly u horní hrany. Což jsme nakonec řešili tak, že jsme tyto pásy přichytili pásky překližky. Jak tenhle pokud dopadne, to uvidíme.

Přichycení tkaniny v místek, kde je navíc vrstva karbonu 

Dalším kroky už byly víceméně standardní. Položili jsme skelnou tkaninu, zasytili ji svrchu, vystěrkovali a nakonec položili strhávačku. Radostným zjištěním bylo, že ačkoli nám část epoxidu v kelímku, kterou jsme nepotřebovali a nechali být pohromadě, téměř vzplála, aby za dalších deset minut totálně ztvrdla, na lodi se nechalo pracovat a my jsme to položili v klidu a bez stresů. Takže se už těšíme na další víkend, kdy chceme položit poslední vrstvu skelné tkaniny (na vnitřní část paluby).

Dno směrem k přídi