čtvrtek 10. února 2011

Dávej pozor a nešlápni do toho – jó, tys do toho šlápl!

Ano i učedník tesař se někdy utne. Naše bezvadně rozjeté práce na překližkovém kajaku se zastavily takříkajíc v chemickém oddělení. Poslyšte, co se stalo.

Na začátku jsme si obstarali na lepení a laminování epoxidovou pryskyřici LH 160 a k ní tužidlo 536. Tužidlo se zdálo být dobrou volbou, protože má dlouhou dobu zpracovatelnosti (hodinu a víc). Leč prvotní pokus mimo naší Kachní líheň s touto směsí nevyšel podle plánu (bohužel nejsem autorizován tuto historku zveřejňovat).

Vlevo inkriminované tužidlo, napravo pryskyřice.
Výsledky skoro stejné, jako v případě mikrobalónů. 

A stejně jsme dopadli i my - použili jsme to poprvé pro filetování s mikrobalónky. Na druhý den velké problémy - spoje tvrdé, ale křehké. Zbytky v kelímku šly rozdrobit v ruce. Otázkou bylo, nakolik za vzniklou nepevnost či křehkost spoje mohou mikrobalónky (což jsou prý kuličky z polystyrenu?) a nakolik bylo špatné samotné lepidlo.

Nečekal jsem ani den a umíchal jsem kontrolní vzorek – nalil jsem na víčko část směsi bez jakékoli výplně a do části jsem pro změnu vmíchal bavlněná vlákna. Ta se používají pro maximální zpevnění spoje. Ale žádné překvapení se nekonalo, prostě to nedrží.

Vlevo odlitek s vlákny (je více doběla) a vpravo čistá směs pryskyřice a tužidla

Mezitím jsem tedy zavolal do firmy Havel Composites, dodavatele pryskyřic a tužidel. Nepotěšili mně. Námi použité tužidlo je totiž prý určeno pro práce, kde je vyžadována dlouhá doba zpracovatelnosti, ovšem za tuto výhodu je třeba platit. Pro vytvrzení spoje je nutné zvýšit teplotu (40 °C a víc), nebo významně prodloužit dobu tvrdnutí (+/-3 dny). Pro naše účely doporučují stejný epoxid, ale jiné tužidlo – MSG 135.

Takže jsem pro ověření ještě zavezl malé množství pryskyřice a tužidla Honzovi do práce, aby to zkusil zapéct. I od něj přišla podobně znějící zpráva: „Závěry výzkumu AV hovoří jasně! Stávající tužidlo H 536 je nutno vypékat při 50-100 °C. Pokud tak není učiněno, pryskyřice je křehká. Ze zjištěných údajů je zřejmé, že pokud někdo nemáte pekárnu dlouhou 5m, je nutné tužidlo nahradit jiným. Z akademické půdy zdraví Honza

To jsme si naběhli. Teď tedy dáváme provedeným spojům čas – odjíždím na čas pryč a mezitím bude Honza experimentovat s novým tužidlem.

Smutné zbytky od prvního filetování, které každý den s nadějí v srdci kontroluji, jak tvrdnou.
Moc ne.

Úplně na okraj dodávám, že když vidím ceny tužidel a pryskyřic, mám neblahý pocit, že jsme měli rovnou sáhnout po sice o něco dražším, ale naprosto odladěném West Systemu. U něj se přesně ví, na které práce je třeba vzít která tužidla, a vzhledem k tomu, že jej lze koupit s dávkovací pumpičkou, je i práce s ním asi výrazně pohodlnější. U nás jej snad prodává tato firma: http://www.plachetnice.estranky.cz/ (Ale to je zatím neověřená informace.)