neděle 18. listopadu 2018

Vorcl I.

O opravu našeho vorcla jsem se marně snažil již v průběhu sezóny 2018. Má to ale několik háčků. V přírodních podmínkách, pod vysokým smrkem na chatě se prostě nepracuje nejlíp. Do lepidla padá jehličí a nářadí oddkládané na zem taky nejásá. A pak - buď je horko, nebo zima. Když je hic, člověk se jde raději vykoupat a na opravu nemá náladu. A když prší, tak se dělat opravdu nedá.



Vorcl je na špalcích.


Proto jsme loď na podzim přesunuli na místo, kde se lodě opravují nejlíp. Do doubravického suchého doku U Fíka. Akce přesunu byla poměrně veselá, trhaly se u ní pneumatiky a tekly nervy, ale nakonec všechno dobře dopadlo a za skřípění zubů majitele dílny, jsme nakonec vorcla uložili na špalky a do práce.

Překližka nevypadá příliš vábně.


Jak to tak chodí, původně jsem chtěl jen upravit odtokové otvory v zrcadle a přišroubovat vyvažovací popruhy, ale nakonec to vypadá, že to bude důkladnější akce. Bílý nátěr lodě se mi u plachetnice nelíbí a "interiérová" a palubní překližka, je ve stavu víc než hrozném. Ano, má krásný odstín, ale původní stavitel lodě asi rád brousil, takže mnohde vykukují červené "vrstevnice" a na to se koukat nedá. Takže loď bude zvenku asi modrá a uvnitř světle žlutá. Nebo takňák.


Skříň ploutvová
Vodotěsnost zachová

Posmutnělá paluba - ten červený flek, to už je odbroušená svrchní dýha.
S tím nic nenaděláme. Barvu na to.


První den oprav, začal v podstatě tradičně. Nejprve jsme pietně obcházeliu veškeré původní kování, abychom po obědě všechno vyšroubovali, či vytrhali, až zůstalo jen dřevo. Při tom jsme vysmejčili všechny pavučiny. Nejhorší prací bylo čištění ploutvové skříně zevnitř. Tady někde zatékalo, takže to byla velmi delikátní a složitá operace.

Při vymetání pavučin se objevili i původní obyvatelé.


Na závěr dne jsme ploutvovku zalepili, ze zbytku lepidla dokončili holkely (těsnění kolem komor), připravili nějaké drobnosti a teď mě čeká největší radost, jaká při opravování lodí je - kompletní přebvroušení všech ploch :-) A vorcl bude za chvíli jako nový!

Na této mezigenerační akci se podílel kompletní Jindrle Team - děda Fík radil, popoháněl a prováděl odborné práce, já šrouboval, brousil a Lukáš si stavěl DVD ROBOTA. A pochopitelně si na něj vybral jedinou překližku, kterou si vybrat neměl, protože tu měl na něco speciálně určenou děda Fík. Je to radost! 
Lukyho DVD ROBOT.

A jeho pilně pracující autor.